Заварний крем

d5c8c9a075461a8f34bdc60894b046cf Заварний крем

Кондитерами створено безліч рецептів кремів для прошарку і декорації тістечок і тортів. Серед них кожен знайде собі щось на свій смак.

Рецепт заварного крему можна назвати універсальним. З-за свого ніжного смаку і шовковистою консистенції він подобається навіть дуже виборчим людям. Також його перевагами є швидкість і простота приготування, недорогі продукти, що входять до складу страви. За базової рецептури його можна зробити, не виходячи з дому за покупками. Досить одного яйця, пари ложок олії, борошна, цукру і півсклянки молока.

Заварний крем традиційно використовують для створення десертів з листкового або заварного тіста. Повітряні еклери і профітролі, вишуканий торт «Наполеон», розсипчасті тістечка «Язички» з кремом та шоколадною крихтою – всі ці вироби готують із звичайним заварним кремом. В десертах з пісочним або бісквітним тістом частіше використовують заварний крем на масляній основі.

Заварний крем за класичною рецептурою

Ніжний заварний крем з вершковим маслом, виконаний в класичних традиціях. Певну незвичайність смаку надає додавання алкоголю, але це не обов’язковий компонент.

Кількість продуктів вказано орієнтовно на 700 р. крему або 5-6 порцій.

Список інгредієнтів:

  • Куряче яйце – 1 шт.
  • Цукор пісок – 200 р.
  • Молоко жирне або вершки питні – 100 мл
  • Масло вершкове – 300 р.
  • Ванільний цукор – 1 уп.
  • Лікер, ром або коньяк – 1 ст. л.
  • Спосіб приготування:

    • Збити куряче яйце разом з ароматизованим і звичайним цукром, жирним молоком або питними вершками.
    • Суміш вилити в сотейник і поставити на повільний вогонь. Варити, часто помішуючи. Коли суміш почне густіти і нагадувати сироп, зняти каструльку з вогню. Дати заготівлі повністю охолонути.
    • М’яке вершкове масло збити в пишну масу. Не припиняючи роботи міксера, по частинах викласти до маслу густу цукрову заготовку.
    • Влити алкоголь і збивати 5-10 хвилин, після чого остудити крем в холодильнику.
    • Використовувати за призначенням.
    • Для створення шоколадного варіанти, заміс додати столову ложку з гіркою звичайного какао-порошку або готового какао-напою.
    Дивіться також:  Варення з фейхоа

    Заварний крем з зернами маку

    Крем на основі пшеничного борошна. Він підходить як для начинки тістечок, так і для прошарку тортів з бісквітного, листкового і пісочного тіста.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 5-6 порцій або 700 р. крему.

    Список інгредієнтів:

  • Вершки питні – 300 мл
  • Цукор – 150 р.
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л. з гіркою.
  • Масло вершкове – 30 р.
  • Куряче яйце – 2 шт.
  • Зерна маку чи готова кулінарна суміш – 50 р.
  • Ванільний цукор – 1 уп.
  • Спосіб приготування:

    • Курячі яйця розтерти з звичайним і ароматизованим цукром до білого стану.
    • Просіяти до яєць борошно і розмішати в однорідну масу без грудок.
    • Влити молоко і ретельно розмішати борошняну основу. Поставити посуд на повільний вогонь і довести до кипіння, не припиняючи помішувати.
    • Коли маса почне гуснути, додати мак або кондитерську суміш на його основі, пару столових ложок вершкового масла.
    • Дати покипіти близько 3-5 хвилин і вимкнути.
    • Дати охолонути до кімнатної температури і ще раз збити міксером.
    • Для прошарку тортів можна використовувати відразу, для десертів і тістечок – охолодити в холодильнику.

    Заварний крем з вареним згущеним молоком

    Густий крем з насиченою вершково-карамельним смаком. Відмінно підійде для будь-яких видів кондитерських виробів. Його роблять як з вершковим маслом, так і з дуже жирними вершками.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 600-700 р. крему або 5-6 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Молоко жирне – 200 мл
  • Цукор – 50 г (за бажанням).
  • Борошно пшеничне – 3 ст. л. з гіркою.
  • Молоко варене згущене – 200 р.
  • Вершкове масло – 200 р. або
  • Вершки вищої жирності – 200 мл
  • Ванільний цукор – 1 уп.
  • Дивіться також:  Торт із зефіру і печива

    Спосіб приготування:

    • Жирне молоко розміщувати з цукром-піском і пшеничним борошном в однорідну масу.
    • Поставити її на повільний вогонь і довести до кипіння. Часто помішуючи, дати загуснути.
    • До ще не охолола борошняний заготівлі додати банку вареного згущеного молока і збити.
    • Отриману карамельну основу повністю остудити.
    • Окремо довести до пишного стану сильно охолоджені вершки або м’яке вершкове масло.
    • Охолоджену карамельну основу невеликими порціями перекласти до збитим вершкам чи олії, добре перемішуючи після кожної закладки.
    • Готовий крем ще раз охолодити і використовувати за призначенням.
    • До речі, у такого крему термін придатності трохи більше, ніж у інших.

    Заварний крем з м’яким сиром

    Не всім сподобаються жирні або дуже солодкі крему. За цим рецептом можна приготувати не дуже калорійний заварний крем зі злегка виражений кисло-солодким смаком. Щоб скоротити час приготування, бажано відразу використовувати готовий м’який сир. Пресований продукт доведеться попередньо протерти крізь сито або подрібнити блендером і змішати з вершками.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 5-6 порцій або 600-700 р. крему.

    Список інгредієнтів:

  • Сир м’який – 500 р.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Желатин – 15 р. (див. інструкцію на пакетику).
  • Жовток курячий – 2 шт.
  • Цукор пісок – 2 ст. л. з гіркою.
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Вода – 80 мл
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Спосіб приготування:

    • М’який сир змішати з пшеничного борошном, курячим жовтком, вершковим маслом, харчовою содою. Добре перемішати і залишити на 1,5 години при кімнатній температурі.
    • Заздалегідь замочити желатин в теплій воді, дотримуючись інструкції на пакетику.
    • Сирну масу поставити варитися на водяній бані і поступово підмішати до неї цукор. Коли маса трохи увариться, влити розчинений у воді і проціджений від грудочок желатин.
    • Потримати на вогні ще близько 5-8 хвилин і зняти з плити. Дати трохи охолонути (до кімнатної температури або трохи вище) і збити міксером.
    • Остаточно остудити в холодильній камері і використовувати за призначенням.
    • За бажанням, при останньому збиванні в крем можна додати трохи лимонної цедри.
    Дивіться також:  Сирний Кекс