Заварний медовий торт

84c836c1bba67341c6d73af255172bb5 Заварний медовий торт

Заварний медовий торт або «Медовик» — це листковий десерт із заварних тістечок, прослоенних кремом на основі жирної сметани чи олії. Доповнюють страву оздоблення з медової крихти і шоколадної помадки, а також наповнювачі з сухофруктів, шоколаду, цукатів, горіхів і десертного алкоголю. Особливий шарм десерту надає ледь вловимий аромат меду, який входить до складу тесту.

Старовинний рецепт, винайдений ще 250 років тому, складався з вишуканих компонентів – мигдального молока і пластівців, зацукрованих горіхів і рідкісних на той час південних сухофруктів, тростинного цукру, рисового борошна і кориці. Просочували коржі натуральними фруктовими лікерами.

Нині традиційний рецепт заварного медового торта значно простіше. Борошно заварюється в олії, меду й цукру, залежно від складу з’єднується зі збитою сметаною, яйцями, меланжем, корицею і іншими ароматизаторами. Випечені коржі найчастіше з’єднують між собою густим сметанним кремом.

В інших інтерпретаціях торт готують з олійними, сирними, білковими і карамельними кремами, збагачуючи їх рубаними сухофруктами, товченими горіхами, шматочками справжнього мармеладу або цукатів. Звичне декорування заварний крихтою доповнюють прикрасами з шоколадної помадки, шоколадних пластівців або цілісних елементів, штучних сухофруктів.

Як готують заварний медовий торт розкажуть розміщені нижче рецепти.

Заварний медовий торт по-старовинному

Простий рецепт, максимально наближений до первісного вигляду. Родзинка цього десерту – повітряний крем зі сметани. Щоб прошарок тримала свою форму, сметану попередньо відціджують в марлевому мішечку. Якщо на це немає часу, можна взяти м’який вершковий сир типу «Рікотта» або «Маскарпоне».

Список інгредієнтів:

Коржі заварні:

  • Борошно пшеничне – 400 р.
  • Яйце куряче – 3-4 шт. (див. по консистенції).
  • Цукор – 50-70 р.
  • Масло вершкове – 200 р.
  • Розпушувач або сода – 1 п. або 1 ч. л.
  • Ароматизатор за бажанням.
  • Молоко – 1 ст.
  • Сіль.
  • Мед — 3-4 ст. л.

Крем сметанний:

  • Сметана жирна, отцеженная – 500 р. або
  • Сир «Рікотта», «Маскарпоне» — 500 р.
  • Цедра лимонна – 0,25 ч. л. без гірки.
  • Цукрова пудра (пісок) – 150 р.
  • Ароматизатор за бажанням.
  • Лимонний сік – 1-2 ч. л.

Наповнювачі та декор:

  • Горіх волоський – 100 р.
  • Обрізки коржів – 300 р.
  • Кориця – на кінчику ножа, за бажанням.
  • Родзинки жовтий за бажанням – 40 р.
  • Цукор тростинний в пудрі – 50 р.

Спосіб приготування:

  • Розпустити в сотейнику пачку вершкового масла. Тонкою цівкою влити 150-200 мл. молока.
  • Довести до слабкого кипіння і по частинах влити суміш яєць, меду і цукру.
  • Маса почне пінитися і швидко підніматися. Зняти з плити і ситом просіяти всередину весь обсяг борошна. Якщо пропорції дотримані, то сформується карамельного кольору ком, щільний по консистенції, але пристающий до рук.
  • Охолодити його до звичайної температури.
  • Часто присипаючи робочу поверхню борошном, розкотити з маси багет товщиною в 4-5 див. Нарізати на шматки аналогічної довжини (вийде 8-10 шт.).
  • Кожен зліпити в кулю і розкачати в круглий пласт. Взяти кришку від каструлі або тарілку і за зразком обрізати всі пласти, роблячи рівні коржі. Обрізки не м’яти, а відкласти як є в сторону.
  • Заварне тісто деформується при запіканні, тому круги по всій поверхні накалываются ножем або виделкою на манер печива «Крокет». Готуються вони при температурі 200 градусів, від 5 до 8 хвилин.
  • Обрізки запекти окремо за таких же налаштуваннях. Після добре остудити на відкритому повітрі, змолоти в крихту, змішати з очеретяної пудрою, 30-40 р. тертого волоського горіха і дрібкою кориці.
  • Сметану заздалегідь, за добу відцідити від зайвої сироватки, підвісивши в щільній марлі над мискою.
  • Усередині мішечка за ніч утворюється щільний сирнистий грудку. Всипати до нього цукрового піску, цедри і соку і збити вершковий крем. Розділити на дві частини (співвідношення два до одного).
  • Меншу частину залишити чистою, в іншу — додати товченого волоського горіха.
  • Прошарувати коржі кремом з горіхами, обмазати всю поверхню десерту чистим сметанним кремом і ретельно запанірувати ароматною крихтою.
  • Залишити для просочення і охолодження на 6-8 годин.
  • Дивіться також:  Мармуровий Кекс

    Торт медовий з заварним кремом

    Ніжний торт з густим заварним кремом на основі згущеного молока. Особлива принадність десерту в гармонійному поєднанні медового та вершкового ароматів.

    Список інгредієнтів:

    Коржі заварні:

    • Мед липовий або гречаний – 3-4 ст. л.
    • Борошно пшеничне – 400 р.
    • Сода або розпушувач по нормі – 1 ч. л. або 1 уп.
    • Цукор – 50-70 р.
    • Яйце куряче – 3-4 шт.
    • Сіль.
    • Молоко – 150 – 200 мл
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Ароматизатор за бажанням.

    Крем заварний:

    • Крапля мигдальної есенції – за бажанням.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Борошно пшеничне – 30 г або 2 ст. л.
    • Цукор – 100 – 150 р.
    • Молоко нежирне – 500-700 мл
    • Масло вершкове – 70 р.
    • Молоко згущене натуральне – 150 р.
    • Ароматизатор за бажанням.

    Наповнювачі та оздоблення:

    • Шоколад гіркий – 100 р.
    • Молоко або вершки – 40-50 мл
    • Натуральний мармелад – 100 р.
    • Масло вершкове – 50 г.

    Спосіб приготування:

  • Збити пінисту суміш з розпушувача (соди), солі, цукру і яєць.
  • На водяну баню поставити сотейник і розпустити в ньому 100 р. вершкового масла в склянці молока або вершків.
  • Коли суміш почне слабо кипіти, енергійно працюючи віночком, влити пінисту яєчну масу.
  • У сотейнику почне підніматися піна. Її потрібно збивати віночком, щоб не перелилася через край. Потримати на вогні буквально за півхвилини і зняти каструльку.
  • У киплячу суміш всипати (бажано просіваючи) весь обсяг борошна і ретельно вимісити, розбиваючи всі утворилися грудки.
  • При дотриманні пропорцій вийде щільний, але не крутий ком, трохи прилипає до рук.
  • Охолодити до звичайної температури.
  • Розкачати тісто на поверхні, постійно посыпаемой борошном. Щоб не липли руки, їх можна змастити шматочком масла.
  • Сформувати з заварного тіста багет (аналогічної довжини і товщини). Розрізати на шматки по 4-5 див. Вийде близько 8-10 шт.
  • Розкачати на борошні в тонкі пласти. Взявши за основу кришку, жерстяну форму або тарілку, обрізати нерівні краї, зробивши 8-10 однакових заготовок для коржів.
  • Обрізки не м’яти, відкласти на окремий лист і запекти. Охолодити на відкритому повітрі, щоб їх можна було легко порізати.
  • Заготовки по всьому периметру наколоти виделкою. Пекти при 200 градусах за 5-8 хвилин. Також остудити.
  • Заварити крем в сотейнику. Збити заглибним блендером густу масу з 300 мл молока, яєць, 2-3ст. л. борошна, цукру та ароматизаторів.
  • Закип’ятити 400 мл. молока. Не знімаючи плити, влити в сотейник густу заготівлю, постійно працюючи блендером. Залишити на 1-2 хвилини до появи щільної консистенції.
  • Вимкнути вогонь, трохи охолодити (60-70 градусів). Вбити в основу крему вершкове масло і натуральне згущене молоко.
  • Цим же способом роблять карамельний крем, змінюючи звичну на варену згущенку.
  • Натуральний фруктовий мармелад нарізати невеликими шматочками або розім’яти виделкою.
  • Збитий заварний крем охолодити. Прошарувати всі 10 коржів, потроху додаючи мармелад, обробити поверхню торта.
  • Плитку хорошого гіркого шоколаду розпустити на водяній бані разом з чвертю склянки молока і 50 р. вершкового масла. При появі в масі глянцю, зняти з вогню.
  • Крихту з заварного тіста за бажанням ароматизувати цукрової або очеретяної пудрою, меленою корицею.
  • Запанірувати торт і прикрасити сіткою з шоколадної помадки. Спеціальних інструментів не потрібно, так як обробка досить густа. Її потрібно набрати на ложку і просто спустити тонкою цівкою.
  • Просочити і охолодити десерт протягом 6-8 годин.
  • Дивіться також:  Печиво віденське

    Заварний шоколадний торт

    Незвичайний рецепт заварного медового торта з шоколадними коржами і карамельним кремом на вершковому маслі.

    Спосіб приготування:

    Заварні шоколадні коржі:

    • Яйце куряче — -4 шт.
    • Пекарський какао-порошок – 2 ст. л.
    • Сіль.
    • Цукор – 100 р.
    • Мед квітковий — 3 ст. л.
    • Борошно пшеничне — 400 р.
    • Молоко – 250 мл
    • Масло вершкове – 150 р.
    • Розпушувач по нормі.

    Карамельний Крем:

    • Масло вершкове – 200 р.
    • Варене згущене молоко – 200 р.
    • Арахіс – 100 р.
    • Ванілін — 1уп.
    • Шоколад – 50 г

    Наповнювачі та декорація:

    • Шоколад гіркий – 70 р.
    • Арахіс смажений без добавок – 50-70 р.
    • Масло вершкове – 40 р.
    • Вершки, молок – 50 мл
    • Горілка, коньяк за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Аналогічно попереднім рецептом торта, збити пінисту масу з половини молока, всіх яєць, пакетика розпушувача, меду, солі, пекарського какао-порошку і цукру.
  • Більшу частину молока закип’ятити, влити в неї густу заготовку. Збивати заглибним блендером прямо на плиті до утворення повітряної і швидко піднімається маси.
  • Відразу зняти з плити і просіяти в каструльку весь обсяг пшеничного борошна. Вимісити щільне, але не круте тісто, злегка пристающее до рук.
  • Охолодити до звичайної температури.
  • Змастити руки олією і на борошні розкачати ком тесту в багет (орієнтуватися на його довжину і товщину).
  • Розділити багет на 8-10 однакових шматків, які розкачати в пласти округлої форми. Використовуючи бляшане кільце для торта, звичайну кришку або тарілку як трафарет, обрізати краї пластів, роблячи ідеальні кола.
  • Обрізки акуратно скласти на деко, заздалегідь присипаний борошном. Пекти при 200 градусах протягом 5-8 хвилин і охолодити на відкритому повітрі.
  • Спекти коржі при таких налаштуваннях. Охолодити до прийнятної температури, інакше масло в кремі розтане.
  • За смаком збризнути заварні коржі штучними краплями горілки або коньяку.
  • Стовкти обрізки в крихту. За бажанням ароматизувати.
  • Приготувати карамельний крем з вареного згущеного молока і охолодженого масла. Додати смажений арахіс, натертий або крупно подрібнений, шоколадні пластівці.
  • Прошарувати всі коржі, обробити боки і верх десерту. Обсипати ароматизованої крихтою.
  • Залишити для просочення і охолодження на 6-8 годин.