Зелений борщ

48a8ba7b0b6e6d1706da32050026b834 Зелений борщ

Зелений борщ або зелені щи – це заправний суп з щавлю, мангольда, лободи, черемші або кропиви (іншої зелені) з кислим, кисло-солодким або нейтральним смаком. Його зазвичай готують на основі насиченого м’ясо-кісткового бульйону з додаванням картоплі, пасеровані моркви і цибулі, інших компонентів.

Подають зелений борщ гарячим, заправляючи тарілку жирної сметаною і прикрашаючи її половинкою вареного яйця. Існують також і «заварні» рецепти, в яких яйця для сервірування не відварюють, а сирими збивають в однорідну масу і потім вливають тонкою цівкою в готову гарячу страву, де вони моментально зварюються, перетворюючись в невагомі павутинки і пластівці. У літній сезон зустрічаються і холодні зелені борщі, аналоги окрошки, де різна зелень і велика частина компонентів не піддаються тепловій обробці, а закладаються в першу страву в свіжому вигляді.

Звичайний зелений борщ на свіжому щавлі

Старий – добрий рецепт, давно відомий всім. У літній час цей суп готується зі свіжого щавлю, а взимку його варять із солоного або мороженого, прокрученного через м’ясорубку, рубаного або просто заготовленого цілим.

Найсмачніше виходить на яловичому бульйоні, але для приготування придатний абсолютно будь-який варіант – з курки, качки, свинини і навіть кролика.

Інгредієнти на 2 л. супу:

  • Яловичина на кістці – 500 р.
  • Щавель листової свіжий – 150 р.
  • Куряче яйце – 2 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія дезодорована – 50 мл
  • Кріп сушений або петрушка.
  • Вода – 1,5 л.
  • Сіль та інші спеції за смаком.

Приготування:

  • Зварити м’ясо-кістковий бульйон зі спеціями. Рідину процідити, м’ясо відібрати від кісток і розділити на порційні шматки. Повернути в каструлю.
  • Відварити курячі яйця.
  • Цибулю і моркву дрібно нашаткувати, обсмажити в рослинній олії.
  • Картопля крупно нарізати і додати в м’ясний бульйон.
  • Як тільки картопля дійде до напівготовності, влити підготовлену засмажку.
  • Через пару хвилин додати нашатковану щавель.
  • Спробувати і приправити суп його за смаком.
  • В кінці варіння додати подрібнені курячі яйця. Також їх можна додати окремо. Варені жовтки розтерти в невеликій кількості бульйону і влити в суп, а нарізаним білком посипати вже сервированную порцію.
  • Дивіться також:  Жульєн грибний

    Зелений борщ Різнотрав’я

    У міських умовах цей борщ навряд чи приготуєш, так як потрібна для цього зелень росте на присадибних ділянках як бур’янів або дикою травою в лісі, і на прилавках ринків і магазинів зазвичай не потрапляє. А от щасливі власники присадибних ділянок цілком можуть випробувати подібний рецепт легкого весняного супчика.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Молода зелень черемші, щавлю, кропиви або лободи, шпинату.
    • Супова курка – половина невеликої тушки.
    • Яйця перепелині – 6-8 шт.
    • Томат – 1 шт. або томатна паста.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля солодкий червоний – 1 шт.
    • Картопля – 1 шт.
    • Рис довгозернистий або пропарений – 2 ст. л.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Вода – 1,5 л.
    • Сіль і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Зварити нежирний курячий бульйон зі спеціями. Вибрати кістки, м’ясо розділити на невеликі порційні шматочки.
  • Відварити перепелині яйця.
  • У готовий бульйон всипати промитий довгозерний рис, великі кубики картоплі і варити на невеликому вогні.
  • Солодкий червоний лук пасерувати в вершковому маслі до легкого підрум’янення. Всипати до нього кубики моркви, трохи згодом влити розведену томатну пасту або ошкуренный і нарізаний помідор.
  • Влити суміш у суп, як тільки будуть готові рис і картоплю.
  • Листя черемші і щавлю порубати. Дрібні листочки лободи та кропиви перебрати і залишити як є. Всипати свіжу зелень за 5 хвилин до готовності.
  • Подавати зі сметаною, поклавши в кожну тарілку по 3-4 половинки перепелиних яєць та приправте суп хріном.
  • Зелений холодний борщ з гострою заправкою

    Страва може готуватися як з м’ясом, так і з рибою червоних і білих сортів. Класичний рецепт передбачає використання трав’яного відвару, але за основу можна брати і бульйон, що залишився після відварювання м’ясних компонентів.

    Дивіться також:  Суп з тюфтельками

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Свіже листя шпинату – 300-400 р.
    • Свіже листя щавлю – 300-400 р.
    • М’ясо відварне темних сортів (свинина, яловичина) – 250 р.
    • Картопля – 2 шт.
    • Огірки свіжі – 2 шт.
    • Цибуля-перо – 100 р.
    • Кріп свіжий – 50 р.
    • Курячі яйця – 3 шт.
    • Сік лимона – 2 ст. л.
    • Редька чорна – 1 шт. (потрібно близько 50 р. м’якоті)
    • Корінь хрону – 1 шт. (20-30 р.).
    • Вода – 1,5 л.
    • Сіль, цукор і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Листя шпинату і щавлю ретельно перебрати, видаливши жорсткі стеблинки. Зелену масу відварити в підсоленій воді. Прямо у каструлі пюрировать за допомогою заглибного блендера.
  • Основу для супу посолити, підкислити і приправити за смаком. Дати охолонути до кімнатної температури.
  • Відварити курячі яйця.
  • Подрібнити в однорідну масу рівні кількості чорної редьки і хріну. Додати до суміші сіль, січені пір’я цибулі і розтерти все разом в кашку. Заправка для супу готова.
  • Нашаткувати всі компоненти зеленого борщу – картопля, курячі яйця, відварне м’ясо, свіжі огірки і кріп.
  • Розлити основу для супу в порційні тарілки, викласти підготовлені інгредієнти і заправити за смаком приготованим гострим соусом.