Желе варення

acb7634274ce93417c09aeb2e907dec0 Желе варення

Желе відноситься до розряду простих і відносно недорогих десертів, які легко може приготувати будь-яка людина. Основою страви служить фруктовий, молочний або шоколадний наповнювач, сполучений з цукровим сиропом і розчиненим у воді желатином.

Фруктове желе можуть приготувати не тільки зі свіжих ягід і фруктів, але і з будь-якого напівфабрикату на їх основі – соку, компоту, сухофруктів, повидла, конфітюру і варення. У даній статті буде розказано про класичних і незвичайних десертах з желатином, зроблених на основі звичайного варення.

Рецепти желе варення мало відрізняються один від одного, так як у складі рецепту змінюється тільки основний наповнювач. Різноманітність і краса десерту досягаються за рахунок комбінування різних сортів желе і додання йому незвичайної форми. У всіх наведених рецептах кількість желатину дано приблизно, так як кожен напівфабрикат володіє своїми желирующими властивостями. Наприклад, для страви на основі варення з смородини, яблук або аґрусу желатину потрібно менше, а для вишні або малини – трохи більше.

Заготовки, що містять в собі макуха або дрібне насіння (смородинове, крыжовниковое, малинове варення), бажано відцідити або протерти крізь сито, так як ці включення погіршать зовнішній вигляд страви і будуть заважати при вживанні десерту в їжу.

Яке желе можна зробити зі звичайного домашнього варення, докладно розказано трохи нижче.

Желе з яблучного повидла

Баночку густого повидла можна знайти на будь-якій кухні. Якщо додати до розігрітому повидла трохи фруктового соку і желатину, то вийде дуже ніжне желе, більше нагадує натуральний мармелад. Замість яблучного повидла цілком підійде сливове або грушеве.

З желе, приготований за цим рецептом, готують цукерки та інші десерти. Найпростіший спосіб – покласти кубики або брусочки в сироп і обваляти в суміші цукрової пудри, ванільного цукру (ваніліну).

Дивіться також:  Торт-суфле

Список інгредієнтів:

  • Повидло яблучне – 300 р.
  • Яблучний сік – 250 мл
  • Лимонна кислота або сік – за смаком.
  • Цукор – за бажанням.
  • Желатин з розрахунку на 300-400 г. продукту.

Спосіб приготування:

  • Яблучне повидло розвести яблучним соком. Якщо напій концентрований або має занадто насиченим смаком, то пропорційно розвести кип’яченою водою.
  • Прогріти масу на слабкому вогні, не допускаючи навіть слабкого кипіння.
  • Крупинки желатину розвести в теплій воді, готову рідину процідити і влити в теплу фруктову масу.
  • Розлити по маленьких форм і залишити для застигання.
  • Якщо желе готується як напівфабрикат для створення цукерок і десертів, охолоджену до кімнатної температури фруктову основу краще відразу розлити в низьку і широку форму. Так легше нарізати готову масу.
  • Форму можна попередньо вистелити її харчовою плівкою, але у такому разі наповнювач повинен добре охолонути.
  • Малиново-сметанне желе

    Двошарове желе з малинового варення і жирної сметани. Аналогічним чином готуються желе на основі натурального йогурту, кефіру, м’яких сирів і сиру з фруктовими прошарками.

    Спосіб приготування:

    Фруктова частина:

    • Варення малинове – 200 р.
    • Вода, сік або морс – 200 мл
    • Желатин на 500 г. продукту.

    Вершкова частина:

    • Сметана, йогурт, пастоподібний сир – 300 р.
    • Желатин з розрахунку на 600 г. продукту*.
    • Лимонний сік – 1 ч. л.
    • Молоко, вода, вершки – 200 мл
    • Цукор, ванілін – за смаком.
    • кількість желатину потрібно збільшити, якщо використовується рідкий йогурт або нежирна сметана (10 % жирності). Також потрібно зменшити кількість молока або вершків.

    Спосіб приготування:

  • Розпустити крупинки желатину і процідити. Отриману рідину розділити на дві рівні частини.
  • Сметану розвести вершками і з’єднайте з лимонним соком, після з загусником.
  • Варення розвести водою, легким морсом або соком. Процідити від дрібних кісточок. Також з’єднати з другою частиною желатину.
  • В половину формочок для желе до половини загального обсягу налити сметанную частина десерту, а в другу – фруктову.
  • Дочекатися сталого застигання і заповнити об’єм, що залишився, креманок іншим видом желе.
  • Охолодити, перед винесенням на солодкий стіл за бажанням прикрасити шоколадом, кремом, вершками або фруктами.
  • Дивіться також:  Шоколадний торт з горіхами

    Желе «Торнадо»

    Пікантне желе на основі натурального апельсинового соку з різноманітними наповнювачами. Додати в креманку можна все, що завгодно: стружку і спіралі шоколаду, шматочки ягід, фруктів (в тому числі з компотів і варення), прикраси для тортів з мастики, подрібнені горіхи, цукати і т. д.

    З додаванням шоколаду і прикрас з мастики треба бути дуже обережним, так як якщо маса буде недостатньо охолоджена, то наповнювач може розтанути.

    Список інгредієнтів:

    • Сік натуральний – 1 л.
    • Желатин в порошку – на 1 кг продукту.
    • Цукор за смаком.
    • Десертний алкоголь за бажанням.
    • Шоколад будь-якого сорту – 100 р.
    • Горіхи лущені – 100 р.
    • Кондитерське конфетті для тортів.

    Спосіб приготування:

  • Розчинити весь обсяг порошку в невеликій кількості води. Процідити від залишків крупинок і ввести в злегка прогрітий сік.
  • Остудити основу для желе до кімнатної температури.
  • Прожарити горіхи і добре перевірки, щоб видалити всю лушпиння, інакше вона буде гірчити. Дрібно натерти.
  • Аналогічним чином подрібнити шоколад. Розібрати на филетированные шматочки один апельсин, натерти цедри.
  • Наповнювач в апельсинове желе можна вводити різними способами – відразу всипати весь обсяг (шоколадну стружку, м’якоть фруктів, мастичні фігурки і горіхові пластівці, цедру), або викладати пошарово, додаючи кожен вид наповнювача в свій шар желе і чекаючи його застигання.
  • Для «дорослих» десертів, до складу желе ввести шампанське, коньяк або горілку.
  • Повністю застигле желе перед подачею прикрасити за смаком сирним кремом або вершками.