Желе з агрусу

22f644b5746cf7719d759f733288a04e Желе з агрусу

Ягоди агрусу люблять за освіжаючий смак і легко впізнаваний ніжний аромат. З них варять варення, готують компоти і конфітюри. Завдяки наявності природного пектину з агрусу виходять смачні джеми і желе.

Єдиний недолік запашних ягід, істотно знижує задоволення від споживання різних продуктів на основі агрусу, це велика кількість жорстких насіння. Тому основу для майбутніх десертів ретельно протирають крізь сито або вручну вибирають з ягід за допомогою маленької ложки. Таким чином готують ягоди для варення з волоськими горіхами.

Як писалося вище, в агрусі міститься пектин, тому він надає багатьом заготівлях желеподібну текстуру. Однак при приготуванні желе в склад рецептури в обов’язковому порядку включають желатин, пектин або агар-агар. Вони стабілізують структуру желе і роблять його більш жорстким. Такий десерт довше зберігається.

Желе з агрусу готують на основі свіжих або морожених ягід, варення. Що потрібно зробити, щоб порадувати рідних оригінальним низькокалорійним десертом, докладно розказано трохи нижче.

Желе з свіжих ягід

Класичний літній десерт з м’якоттю, приготований на основі желатину.

Список інгредієнтів:

  • Агрус будь-якого сорту – 1 кг.
  • Цукор – 200 р.
  • Вода – 300 мл
  • Желатин – на 1,5 кг. продукту.
  • М’ята, вершки для декорації.

Спосіб приготування:

  • Кілька великих ягід залишити для прикраси. Інше перетерти ситом і змішати з цукром. Дати постояти приблизно з годину.
  • Залити двома склянками води. Проварити 15 хвилин.
  • Розвести желатин і змішати зі злегка охолодженою ягідної масою.
  • Розлити по порційним форм і залишити до повного застигання.
  • При подачі прикрасити половинками ягід, м’ятним листям і збитими білками.
  • Желе з соку агрусу

    «Сире» желе на основі не пастеризованого соку. Зазвичай його готують для комбінації з іншими видами желе – молочним, полуничним, сметанним, вишневим і т. д.

    Дивіться також:  Запіканка гарбузова з сиром

    Список інгредієнтів:

    • Агрус морожений або свіжий – 1 кг.
    • Цукор – 300 р.
    • Вода – 600-800 мл.
    • Желатин – на 1,5 кг. продукту.

    Спосіб приготування:

  • Замочити желатин і добитися повного розчинення. Процідити.
  • Перетерти агрус через сито. З отриманої м’якоті віджати сік, пропустивши через соковижималку або помістивши пюре під прес в марлевому відрозі.
  • Сирий сік змішати з желатином і цукром. Розлити по формах і охолодити до застигання.
  • Якщо проварити суміш, то вийде просте, не надто щільне желе для заготівлі на зиму. Однак варто враховувати, що желеподібні продукти зберігаються тільки 1 рік.
  • Желе із стиглих груш та аґрусу

    Дуже ніжне, пухке желе з м’якоттю. Воно добре підходить для начинки солодких тарталеток і прикраси тістечок, заготовки на зиму.

    Список інгредієнтів:

    • Агрус – 1 кг
    • Груша зелена стигла (Комісії, Конференція) – 700 р.
    • Цукор – 500 р.
    • Желатин на 2 кг. продукту.
    • Вода – 500 мл

    Спосіб приготування:

  • Очистити дуже стиглі груші і нарізати їх кубиками. Засипати цукром і залишити на 4-6 годин. Через зазначений час цукор повністю розчиниться у грушевому соку.
  • Ягоди перебрати, перетерти ситом. Змішати з грушевої масою. Проварити протягом півгодини на середньому вогні (після закипання).
  • Охолодити до 35-40 градусів і змішати з розведеним желатином.
  • Розкласти по банках і накрити кришками.
  • Термін придатності заготовки становить 1 рік.