Желе з чорної смородини

226601f1d22b930ce30b3748882c5e40 Желе з чорної смородини

Чорна смородина завжди цінувалася не тільки за свої прекрасні смакові якості і поживні властивості, але і за специфічний, легко впізнаваний освіжаючий аромат. Її ягоди містять цілий спектр мінеральних і органічних речовин, що сприяють підтриманню людського імунітету. Недарма, варення з чорної смородини, поряд з малиною, здавна вважалося найкращим засобом від застуди та інших хвороб холодного сезону.

Особливим попитом користується натуральне желе з чорної смородини. Справа в тому, що в складі ягоди присутній дуже багато пектину – природного желюючий речовини. Тому і без жодних скріплювальних добавок з неї виходить ніжний «тремтячий» продукт.

Натуральне пектиновое желе має м’яку консистенцію, насичений колір і приємний кисло-солодкий смак. Готують його двома способами – з свіжовичавленого ягідного соку або з ретельно протертого пюре. Також в рецептах чорносмородинового десерту в якості згущувача нерідко використовують желатин. В цьому випадку виходить щільний, жорсткий, так званий «скляний» десерт. Він зберігається значно довше натурального.

Желе зі смородини варять в якості порційного страви і в якості заготовок на зиму, закриваючи його у скляні банки. Штучний десерт придатний зазвичай протягом 2-3 діб, стерилізована закочування – рівно рік.

Чорна смородина містить багато органічних кислот, які можуть вступати в реакцію з жерстяної кришкою. Тому не варто наливати желе в банку до її країв. В залежності від рецепту закриту банку перевертають догори дном на 20 хвилин, щоб її вміст трохи охололо і не давило пором на кришку або не роблять цього. Ще теплі заготовки вкривають ковдрою і залишають так до остаточного застигання продукту. Зберігають желе в темному і прохолодному місці. При підвищенні температури воно псується значно швидше варення.

Дивіться також:  Бананове печиво

Натуральне желе з чорної смородини з м’якоттю

Натуральне м’яке желе з м’якоттю з свіжої ягоди.

Список інгредієнтів:

  • Чорна смородина – 1 кг
  • Цукор – 600 р.
  • Вода – 300-500 мл
  • Лимонна кислота (для закочування) – 0,25 ч. л.

Спосіб приготування:

  • Ретельно перебрану смородину пюрировать, підлити трохи води і засипати цукром. Залишити приблизно на годину, після чого масу перемішати і віджати з неї сік.
  • Сік уварити на дуже повільному вогні до втрати третини обсягу. Потім в каструлю повернути вичавки з залишками цукру і готувати ще близько 10-15 хвилин.
  • Гарячу масу розлити по порційним чашах. Якщо желе буде розливатися по банкам, то після зняття з вогню в ньому потрібно розмішати трохи лимонної кислоти.
  • Чаші з черносмородиновим желе і поставити в холодильник для застигання.
  • Перед подачею за смаком прикрасити збитими вершками.
  • Желе з чорної смородини і червоного агрусу

    Головний критерій в цьому рецепті – стиглості ягід. Бажано, щоб всі вони були добре визрілими і м’якими.

    Список інгредієнтів:

    • Червоний аґрус – 500 р.
    • Желатин – з розрахунку на 1 кг продукту.
    • Чорна смородина – 500 р.
    • Цукор – 500 р.
    • Вода – 600 мл

    Спосіб приготування:

  • Аналогічно першому рецептом, протерти через сито або заглибним блендером всі ягоди. Залити їх водою, додати цукор і проварити на малому вогні до кипіння.
  • Ретельно процідити. Каструлю відставити на годину. За цей час осядуть на дно мікроскопічні залишки ягід.
  • Замочити желатин.
  • Ягідний сік ще раз процідити через марлю, залишивши всю осілу суспензія.
  • Випарити його на невеликому вогні до зменшення в об’ємі на одну третину. Потім в желейної основі розвести желатин, витримати її на плиті буквально пару хвилин і зняти з вогню.
  • Розлити по простерилизованным банкам, закупорити і залишити до охолодження без перевертання догори дном.
  • Дивіться також:  Запіканка з гарбуза

    Желе з чорної смородини з родзинками

    Рецепт для створення дієтичного десерту. Для закочування в банки він не підійде.

    Список інгредієнтів:

    • Чорна смородина – 1 кг
    • Желатин – з розрахунку на 1 кг продукту.
    • Цукор – 500 р.
    • Вода – 300-500 мл
    • Кориця – 0,25 ч. л.
    • Родзинки жовтий – 100 р.
    • Вершки збиті – за смаком.
    • Листя м’яти.

    Спосіб приготування:

  • Пюрировать ягоди чорної смородини, змішати їх з водою і цукром.
  • Проварити протягом 5 хвилин і процідити від залишків ягід і насіння.
  • Отриманий сік прокип’ятити ще близько 5 хвилин. Потім розвести в ньому заздалегідь розмочений желатин.
  • Зменшити вогонь, витримати на вогні основу для желе ще кілька хвилин.
  • Жовтий родзинки розпарити в гарячій воді і дрібно порубати.
  • Основу для желе змішати з изрубленным родзинками і корицею. Кілька великих ягід залишити для декорації порції.
  • Розлити по формах і залишити для застигання.
  • Перед подачею зробити в центрі трояндочку з збитих вершків, покласти в центр 2-3 жовтих родзинки. З боці додати кілька листочків м’яти.