Желе з фруктами

041e7fdd54c52a5996c4d641f97c09cd Желе з фруктами

Желе є тим рідкісним десертом, який можна їсти в необмежених кількостях практично безкарно. На відміну від тортів чи тістечок, до складу яких входить дуже багато жирів у вигляді вершкового масла, згущеного молока або тих же горіхів, желе дуже мало калорій. Воно робиться з фруктів або молока, які містять мінімальну кількість жиру, або взагалі його не мають.

Желе буває двох основних видів – на основі натурального пектину або загусників типу желатину або агар-агару. Пектин містять у собі яблука, чорна і червона смородина, сливи, алича і деякі інші плоди і ягоди. Желе з таких продуктів виходить дуже м’яким і ніжним. Воно довго зберігається і має в собі велику кількість корисних мікроелементів. Сам пектин служить своєрідною «мітлою», яка усуває з організму всі відходи життєдіяльності.

Желе з агар-агару або желатину може бути повністю штучним продуктом, тобто включати в себе тільки цукор, загусник, барвники і воду. На вигляд воно жорстке і наче скляне. Незважаючи на відсутність інших інгредієнтів, воно теж несе в собі користь. Желатин і агар-агар також зв’язують шкідливі речовини, які потім видаляються.

Також є і комбінований варіант желе, коли для його приготування використовуються свіжі ягоди та фрукти, а заливку готують на основі соку і згущувача. У якості останньої найчастіше виступає желатин, так як агар-агар з водоростей не сильно поширений в домашній кулінарії.

Популярність рецептів желе з фруктами легко з’ясовна. Це найпростіший і дешевий спосіб приготувати цікавий і красивий десерт, який підійде всім членам сім’ї. Його оцінить і тf, що худнt мама, і вимогливий малюк. Інші домочадці також не залишаться байдужими до низькокалорійного і вітамінному страви, яке доступне в будь-якому сезоні.

Прозоре желе з фруктами

Яскраве порційне желе для дитячого свята. Фрукти для десерту підходять будь-які. Основна його принадність у красивої нарізки продуктів. Завдяки спеціальним інструментам для домашнього карвінгу замість звичайних кубиків і часточок можна зробити півмісяці, зірочки, сонечка і навіть сніжинки.

Дозування продуктів вказана орієнтовно на 4 порції.

Список інгредієнтів:

Дивіться також:  Печиво з гарбуза
  • Желатин – 1 уп.
  • Вода – 400 мл
  • Мед – 100 р.
  • Цукор – 100 р.
  • Ванілін.
  • Груша «Дюшес» чи «Конференція» — 1-2 шт.
  • Полуниця – 150 р.
  • Диня – 150 р.
  • Виноград Кишмиш» – 150 р.
  • Абрикос – 150 р.
  • Спосіб приготування:

    • Мед розпустити на водяній бані. Влити воду, покласти за смаком цукор, ванілін, змішати і на повільному вогні довести до кипіння.
    • Окремо в теплій воді заздалегідь замочити желатин, дотримуючись інструкції на пакетику. З’єднати його з легким медовим сиропом і варити пару хвилин.
    • Грушу ошкуріть і за допомогою овочечистки нашаткувати на тонкі пластинки – півмісяці.
    • Абрикос також очистити від шкірки і розділити на четвертинки, а виноградини – на половинки.
    • Полуницю нарізати дрібним кубиком. Диню вибрати десертною ложечкою таким чином, щоб вийшли акуратні кульки.
    • У порційні формочки розкласти фрукти в наступній комбінації: дині кульки разом з виноградом, пластинки груші з кубиками полуниці і четвертинки абрикосів також з кубиками полуниці.
    • Отримане фруктове асорті залити медової основою і поставити в холодильник для застигання.

    Святкове желе з фруктами і йогуртом

    Сам по собі рецепт простий, незвичайність йому надає спосіб заливки. Для цієї страви потрібні великі келихи зі злегка завужені шийкою. Два виду желе заливають в них по діагоналі. Зазвичай це фруктове і молочне желе, але цілком можна поекспериментувати і виключно з фруктовими різновидами.

    Дозування продуктів вказана орієнтовно на 8 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Желатин – 1 уп.
  • Виноградний сік – 400 мл
  • Збиті вершки натуральні – 200 мл або
  • Ківі – 4 шт.
  • Натуральний йогурт – 150 р.
  • Цукор за смаком.
  • Виноград без кісточок – 150 р.
  • Ванільний цукор.
  • Цедра лимона.
  • Кориця.
  • Спосіб приготування:

    • Чверть виноградного соку злегка підігріти і замочити в ньому желатин. Решті сік закип’ятити на малому вогні і додати підготовлену чверть з желатином і цукор.
    • Часто помішуючи домогтися повного розчинення желатину. Покіпятіть сік 3-4 хвилини і зняти з вогню. Процідити від грудочок.
    • Ківі фігурно нарізати, ягоди винограду розділити на половинки.
    • Фрукти викласти на дно келихів (приблизно третину обсягу) і залити желирующей основою. Келихи встановити під нахилом і поставити в холодильник для застигання.
    • Йогурт або збиті вершки змішати з ванільним цукром, желюючою соком і залити в келихи за рівнем застиглої суміші з виноградом і ківі.
    • Зверху присипати корицею і прикрасити тонкими спіральками зі шкірки лимона.
    Дивіться також:  Апельсиновий бісквіт

    Натуральне желе з яблук

    Старовинний рецепт желе, коли ще про желатині нікому не було відомо. Природно, раніше лимонну кислоту в страву не додавали, але з нею воно виходить більш смачним. Заготівля відмінно виходить з м’яких, дуже стиглих цукристих яблук. Дозування продуктів вказана орієнтовно на 10 порцій або на 2-3 півлітрові банки.

    Список інгредієнтів:

  • Яблука м’які – 1 кг.
  • Цукор – 1 кг (співвідношення до соку 1 до 1).
  • Вода – 1 л.
  • Кислота лимонна – 0,25 ч. л.
  • Спосіб приготування:

    • Яблука промити, зрізати всі погані частини, поділити на четвертинки і прямо з насінням викласти в каструлю.
    • Залити водою і тушкувати на маленькому вогні близько півгодини. Друшляк вистелити марлевим відрізу і відкинути на нього проварені яблука, щоб стекла вся отримана рідина. Так тримати близько години.
    • Оцінити кількість соку і розчинити в ньому відповідну кількість цукру. Наприклад, на півтора літра соку потрібно приблизно 1,5-1,8 кг. цукру.
    • Залишилися не розвареними яблука протерти через дрібне сито. Отримане пюре відкласти в сторону.
    • Сік з цукром і лимонною кислотою варити на дуже повільному вогні до стану сиропу, постійно зливаючи піну. Потім додати пюре і тушкувати ще близько 10 хвилин.
    • Розлити по порційних формочках або закатати в банки. Самі банки після закупорювання перевертати не потрібно.

    Желе з цитрусовими і ягодами червоної смородини

    Ніжний кисло-солодке желе з червоної смородини з додаванням шматочків солодкого зеленого грейпфрута і яскравих соковитих апельсинів. Дозування продуктів вказана орієнтовно на 4 порції по 200 р.

    Список інгредієнтів:

  • Червона смородина – 500 р.
  • Зелений грейпфрут «Світі» — 1 шт.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Цукор – 200 р.
  • Ванілін або кориця – за бажанням.
  • Вода – 400-500 мл
  • Лимонна кислота – на кінці чайної ложки.
  • Дивіться також:  Бананове печиво

    Спосіб приготування:

    • Ягоди перебрати, добре промити і пюрировать заглибним блендером разом з цукром.
    • Пюре залити водою і поставити на повільний вогонь. Якщо хочеться менш густе і більш прозоре желе, то суміш пюре і води потрібно процідити через марлю.
    • Желатин замочити в невеликій кількості гарячої води, взявши його з розрахунку на 1 л. води. Після того, як він добре розмокне, його потрібно процідити. Отриману рідину додати в смородинове пюре.
    • Варити пару хвилин, після чого зняти з вогню.
    • Грейпфрут і апельсин розібрати на часточки, які очистити від жорстких плівок. Отриману м’якоть розділити на невеликі шматочки і викласти в порційні формочки.
    • Зверху залити трохи охолодженою основи з смородини. Киплячою рідиною заливати не можна, так як цитрусові фрукти можуть придбати гіркуватий смак.
    • Поставити в холодильник і добитися повного застигання.

    Новорічне мандаринове желе

    Золотисте желе для яскравого новорічного столу. Його можна зробити не тільки з мандаринів, але і з інших солодких цитрусових плодів. Дозування продуктів вказана орієнтовно на 6 порцій по 150 р.

    Список інгредієнтів:

  • Мандарини – 10 шт.
  • Вода – 250 мл
  • Цукор – 200-250 р.
  • Желатин з розрахунку на 1 л рідини.
  • Кондитерське конфетті з мастики.
  • Шоколад.
  • Спосіб приготування:

    • Три мандарина промити з милом, щоб видалити консервант зі шкірки і обережно стерти з них цедру. Ці та інші мандарини очистити і пропустити через соковижималку.
    • Сік поставити на дуже повільний вогонь.
    • Підігріти воду і замочити в ній желатин. Процідити і влити до соку. Довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Додати в нього цедру.
    • Суміші дати охолонути до температури трохи вище кімнатної (желе почне трохи густіти) і всипати в неї тертий на крупній тертці шоколад і конфетті з мастики. Якщо температура маси буде вище, то декоративні наповнювачі просто розтануть.
    • Швидко розлити по порційних формочках і поставити в холодне місце до повного застигання.