Жульєн грибний

ccedb90ef52a1baf216b2ce1b06bb633 Жульєн грибний

Жульєн – яскраве блюдо старовинної та сучасної французької кухні. Існує багато вишуканих рецептів, але є один, який Росія може по праву вважати виключно своїм. Ні в якій іншій кухні світу немає такого розмаїття грибних жульєнів, як у російській.

В крихітних кокотницях можна знайти все різноманіття дарів лісу в грибний сезон – підосичники і лисички, міцні боровичка, підберезники і грузді, дикі печериці та багато — багато іншого.

Складнощів у приготуванні жульєна практично немає. Головне, освоїти технологію приготування білого соусу для жульєна.

Жульєн грибний асорті

Для цього жульєна підійдуть будь-які гриби, які вдасться зібрати або купити на ринку – лисички, маслюки, сироїжки та ін.

Інгредієнти:

  • Грибне асорті – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло вершкове – 150 р.
  • Мускатний горіх.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л. з гіркою.
  • Сир – 200 р.
  • Молоко жирне – 200 мл

Спосіб приготування:

  • Гриби перебрати, промити, відварити і нашаткувати тонкою соломкою. Цибулю нарізати кубиком.
  • У сковороді розтопити частину вершкового масла і обсмажити гриби разом з ріпчастою цибулею, посоливши і приправивши по своєму смаку.
  • У каструльці розтопити вершкове масло і додати в нього пшеничне борошно, постійно помішуючи суміш віночком влити молоко, покласти сіль, мускатний горіх та інші спеції. Потримати на вогні близько 5 хвилин і вимкнути плиту. Дати соусу трохи охолонути.
  • Обсмажені гриби розкласти по порційних формочках, залити невеликою кількістю соусу і щедро присипати зверху невеликою кількістю сиру.
  • Запекти в духовій шафі або мікрохвильовій печі до утворення золотистої скоринки.
  • Жульєн грибний з м’ясом і білим вином

    Класичне поєднання запашних грибів і молодого темного м’яса.

    Інгредієнти:

    • Печериці – 500 р.
    • Телятина – 300 р.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Паприка солодка – 1 шт.
    • Сир – 150 р.
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Вершки – 200 мл
    • Масло вершкове – 200 р.
    • Петрушка свіжа – 50 р.
    • Спеції для грибів і м’яса за смаком.
    • Біле вино – 200 мл
    • Імбир – 3см. свіжого кореня.
    Дивіться також:  Рисовий суп

    Спосіб приготування:

  • Печериці, телятину і паприку нарізати смужками, а ріпчаста цибуля – великим кубиком. Зелень порубати.
  • У сковороді розтопити половину вершкового масла і додати в нього потертий в кашку імбир.
  • Коли з’явиться аромат, покласти туди цибулю, довести до прозорого стану. Потім додати паприку і почекати поки вона віддасть маслу свій колір, після чого всипати смужки телятини.
  • Влити в сковороду вино і дати йому випарується.
  • Обсмажити продукти до готовності, присипавши зеленню, посоливши і присмачивши спеціями.
  • Розкласти отриману масу по порційних формочках.
  • У спорожнілу сковороду додати вершкове масло, розтопити його і змішати з борошном, додати солі і спецій.
  • Дати загуснути і поступово розвести жирними вершками, розмішуючи все віночком, щоб не допустити утворення щільних грудочок.
  • Залити жульєн приготованим соусом і присипати тертим сиром.
  • Запекти до утворення хрусткої скоринки в сильно розігрітій духовій шафі.
  • Жульєн грибний з овочами та горіхами

    Яскраве літнє блюдо для вегетаріанців і просто любителів поїсти смачної і легкої їжі.

    Інгредієнти:

    • Гриби гливи – 400 р.
    • Горошок свіжий – 100 р.
    • Ріпа молода – 2 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Часник – 3 зубки.
    • Кріп свіжий – 50 р.
    • Сир – 150 р.
    • Молоко жирне – 200 мл
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Горіхи волоські – 100 р.
    • Вершкове масло – 200 р.

    Спосіб приготування:

  • Ріпу очистити і нарізати невеликим кубиком, гливи – соломкою, цибулю – півкільцями. Кріп дрібно порубати. Сир натерти на тертці. Горіхи прожарити і розтовкти.
  • У сковороді розтопити вершкове масло і обсмажити в ньому півкільця цибулі разом з трьома зубцями розчавленого часнику. Потім покласти в посуд гливи, свіжий горошок і кубики молодий ріпки.
  • Обсмажити до м’якості, присипавши кропом, приправте спеціями і сіллю за смаком. Розкласти по кокотницях.
  • На звільненій сковороді довести до кремового кольору одну або дві ложки пшеничного борошна.
  • Потім покласти туди вершкове масло, сіль, товчені горіхи та спеції. Розмішати в густу однорідну масу і поступово розвести жирним молоком.
  • Дати соусу добре загуснути (але він повинен литися) і заправити їм наповнені кокотниці. Зверху на кожній формочці зробити сирну «шапку».
  • Запекти жульєн в мікрохвильовці або добре розігрітій духовій шафі до утворення на поверхні рум’яної скоринки.