Жульєн з кальмарів

a6284e9bb1b4651e072e3ed1012444f3 Жульєн з кальмарів

Жульєн – друге страву французького походження, що представляє собою печеня або рагу з тонко нарізаних продуктів, запечених під білим соусом і твердим сиром. Зазвичай його розкладають по невеликий порційному посуді – кокотницях, чашках або формочках для кексів.

Готують жульєни з багатьох продуктів – грибів, субпродуктів, птиці і риби, темного м’яса, дичини і просто овочів. Рагу з морепродуктів вважається делікатесним стравою і часто зустрічається на святкових столах. Це простий і економічний варіант урізноманітнити частування для гостей і порадувати себе новим стравою.

Жульєн з кальмарів готується дуже швидко, так як його м’ясо вариться, смажиться або запікається в протягом пари хвилин. З цією особливістю кальмара пов’язано більшість труднощів, що виникають при приготуванні страви. Варто перетримати м’ясо, і воно вийде жорстким, «гумовим», тому і жульєни на їх основі деколи виходять не дуже вдалими.

Щоб приготувати смачну страву, кулінари радять не користуватися готовими напівфабрикатами, а купувати кальмарів неразделанными, в тушках. Такі морепродукти зберігають свій природний смак і корисні речовини, тому і готова закуска набуває насичений букет аромату і смаку.

Як без всяких проблем приготувати чудовий жульєн з кальмарів розказано нижче.

Класичний жульєн з кальмарів

Широко відомий і затребуваний рецепт гарячої закуски.

Список інгредієнтів:

  • Кальмари в тушках – 2-3 шт.
  • Сметана жирна – 2-3 ст. л.
  • Мускатний горіх – за смаком.
  • Сушений розмарин – за смаком.
  • Сир твердий – 150 р.
  • Масло вершкове — 50 г.
  • Сіль.
  • Перець.
  • Борошно пшенична або кукурудзяна – 2 ст. л.
  • Вершки жирні – 50 мл

Спосіб приготування:

  • Обшпарити тушки кальмарів крутим окропом. Зняти плівки, видалити хрящі. Нарізати тонкою соломкою.
  • Розтопити в сковороді 2-3 ст. л. вершкового масла, всипати в нього мускатного горіха і розмарину. Швидко обсмажити соломку кальмарів. Підсолити і поперчити.
  • Зняти шумівкою і розкласти по порційних формами для запікання.
  • У сковороду з залишками соків і масла вкинути ще ложку вершкового масла. Як тільки воно повністю розтане, всипати дві ложки пшеничного борошна (без гірки). Ретельно розмішати і довести до ледь помітного золотистого кольору.
  • Після залити масу сметаною і вершками. Ще раз перемішати і довести до загустіння.
  • Залити отриманим соусом обсмажених кальмарів на дві третини об’єму форми. Щедро присипати тертим сиром. Поставити в прогрітий до 200 градусів духовку.
  • Запікати 10 хвилин до одержання рум’яної сирної скоринки.
  • Дивіться також:  Ростбіф з яловичини

    Жульєн з кальмарів в томаті

    Традиційний спосіб приготування жульєна передбачає використання білого соусу, але в цьому рецепті в його склад додається ще і томатна паста.

    Список інгредієнтів:

    • Кальмари в тушках – 2-3 шт.
    • Сир твердий – 100 р.
    • Вершки – 200 мл
    • Паста томатна несолона – 1-2 ст. л.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Кмин – за смаком.
    • Борошно пшеничне – 1-2 ст. л.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Сіль.
    • Часник – 3 зубки.
    • Перець.
    • Масло рослинне для смаження.

    Спосіб приготування:

  • Обшпарити свіжі тушки кальмарів. Зняти хрящі і білкову плівку. Нарізати кільцями (соломкою).
  • Розігріти трохи (3-4 ст. л.) рослинного масла і швидко обсмажити в ньому шматочки кальмарів. Вони повинні лише злегка побіліти. Посолити і поперчити.
  • Зняти морепродукти шумівкою і розкласти по кокотницях.
  • У сковороду підлити ще трохи олії і обсмажити в ньому півкільця цибулі до легкого золотистого стану (не повинно бути підгорілих країв).
  • Також зняти шумівкою і розкласти по кокотницях.
  • Всипати В сковороду сушеного кропу, розчавити кілька зубків часнику і трохи товченого кмину. Обсмажити все пару хвилин і залити рідкою сумішшю з пшеничного борошна, томатної пасти і вершків.
  • Тушкувати до загустіння. Підсолити і приправити за смаком.
  • Розлити соус за формами, заповнивши їх на дві третини об’єму.
  • Зверху зробити щедру шапку з дрібно натертого пармезану або іншого сорти твердого сиру.
  • Запікати до утворення яскравою хрусткої скоринки. Потрібна температура в 200 градусів і 10-15 хвилин часу.
  • Виносити до столу в теплому вигляді, прикрасивши чайною ложкою сметани і кількома листочками свіжої зелені.
  • Жульєн з кальмарів і шиїтаке

    Шиітаке – «царський» гриб, широко відомий в Китаї та Японії. За ним міцно закріпилася слава чудодійного продукту, який рятує від багатьох недуг. Така думка не позбавлена підстав, адже в них міститься маса корисних компонентів, життєво важливим для оптимального розвитку людського організму.

    Дивіться також:  Роли Філадельфія

    Шиітаке має своєрідну щільну деревну структуру, тому для страв з коротким терміном приготування його нарізають максимально тонко. Також для нього обов’язково необхідна попередня обробка. Це може бути смаження, відварювання або запікання до напівготовності.

    Список інгредієнтів:

    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Кальмари в тушках — 2 шт.
    • Вершкове масло – 50-70 р.
    • Гриби шиітаке свіжі – 200 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Сметана жирна – 2-3 ст. л.
    • Петрушка сушена – 1 ч. л.
    • Вода – 50-100 мл.
    • Базилік – за смаком.
    • Мускатний горіх.
    • Біле вино – 50 мл
    • Сіль.
    • Сир – 100 р.
    • Перець.

    Спосіб приготування:

  • Обшпарити тушки кальмарів крутим окропом. Зняти панчохою білкову плівку і видалити хрящі. Промити і нашаткувати м’якоть тонкої соловкой. Аналогічно нарізати цибулю.
  • Кальмарів швидко обсмажити на вершковому маслі і розкласти шумівкою по порційним кокотницях.
  • Ріпчасту цибулю обсмажити в розігрітому вершковому маслі до стану прозорості. Потім всипати до нього сушену зелень і спеції.
  • Залити овочі білим вином і дати йому випаруватися. Для цього не потрібно накривати каструлю або сковороду кришкою.
  • Вибрати цибулю шумівкою і розкласти по кокотницях з кальмарами.
  • У сковороду з залишками соків і вина покласти нарізані соломкою гриби шиітаке і шматочок вершкового масла. Обсмажити гриби до готовності, присипати сіллю і перцем.
  • Перекласти гриби в луку і кальмарів.
  • У сковороду додати сметани і води з розведеною в ній борошном.
  • Довести суміш до загустіння, додати в неї за смаком спецій.
  • Готовий білий соус розлити по формочках.
  • Потім кокотниці присипати тертим сиром.
  • Виставити форми в духовку, розігріту до 200 градусів.
  • Для цієї закуски буде потрібно трохи більше часу на приготування. Зазвичай запікання займає близько 15 хвилин.