Жульєн з куркою

88c7bec5511a2316f291a8994551373e Жульєн з куркою

Жульєн – класичне блюдо французької кухні, спочатку складалося з перших літніх овочів. Саме від складу страви і походить його назва. Дослівно слова жульєн перекладається з «рідного» для страви мови, як «липневий», так як саме в цей період з’являлися основні овочі нового врожаю.

Сучасний жульєн не ставиться в представникам вегетаріанської кухні. У його складі зустрічаються всі види м’яса, копченостей, морепродуктів і риби, овочів, грибів і молочних продуктів.

Одним з найбільш доступних за ціною і простих за змістом рецептів є жульєн з куркою. Філе птиці швидко готується і при цьому завжди виходить м’яким, що важливо для кінцевого страви. Поєднують курятину з різноманітними інгредієнтами. В якості головного сполучного компонента виступає густий вершковий соус на основі вершків, сметани, м’якого сиру або молока. Апетитну скоринку зверху кокотниці добиваються за допомогою щедрою жмені тертого сиру, або шару соусу бешамель, змішаного з яйцем і сухарями.

Далі докладно розказано, як приготувати приголомшливий жульєн з куркою в домашніх умовах.

Жульєн з курки по-простому

Тільки сир, цибулю, біле м’ясо і соус бешамель. Базовий рецепт, який стає основою для фантазії початківців кулінарів.

Список інгредієнтів:

  • Куряче м’ясо – 400 р.
  • Цибуля – 300 р.
  • Петрушка свіжа.
  • Цілі спеції (лавр, горошини перцю, шматочки чилі).
  • Вершки нежирні (10%) – 200 мл
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Вино біле за бажанням – 50 мл
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Сир будь-який (краще Моцарела) – 100 р.

Спосіб приготування:

  • Обсмажити три-чотири цибулини до золотистого кольору. Вибрати шумівкою в миску, залишивши весь жир з соками на сковороді.
  • Туди вкласти тонкі смужки курятини, промиті і обсушені від вологи. Посилити жар і готувати до кінця, не допускаючи пересихання і пережарювання.
  • Додати до м’яса рубаної зелені, зламаний стручок пекучого чилі та інші спеції за смаком.
  • Вибрати до цибулі, ароматний жир просіяти ложку борошно, обсмажити і по частинах залити гарячими вершками.
  • На дно горщика покласти по лавровому листу і кілька горошин перцю. Наповнити цибулею та курячим м’ясом. Залити густим соусом бешамель.
  • Присипати подрібненим сиром і запекти при 200 градусах за 5-8 хвилин.
  • Для отримання красивої скоринки важливо заздалегідь прогріти духовку, щоб до початку приготування всередині встановилася потрібна температура.
  • Залежно від моделі, духовка набирає задану температуру від 8 до 15 хвилин, тому через вісім хвилин при установці в непрогрітий шафа страва не буде готове, так як в горщиках тільки почне плавитися сир.
  • Дивіться також:  Плов з куркою

    Жульєн з копченостями

    Зазвичай в кокотниці або глиняні горщики кладуть обсмажене або відварене курне м’яса. Далі представлений рецепт-п’ятихвилинка з використанням копченого стегенця.

    Список інгредієнтів:

    • Відварна картопля – 200 р.
    • Копчена курка – 200 р.
    • Огірок-корнішон – 100 р.
    • Цибуля – 250 р.
    • Вершки 10-% — 200 мл
    • Суха ковбаса – 100 р.
    • Борошно – 1 ст. л.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сухі трави за смаком.
    • Спеції за смаком.
    • Майонез – 100 р.
    • Сіль.
    • Сир будь – 150 р.

    Спосіб приготування:

  • Готові продукти подрібнити різної нарізкою: куряче філе у вигляді кубиків, пластинки сухої ковбаси – тонкою соломкою, промиті корнішони – кружечками.
  • Цибулю нарізати півкільцями, відварені картоплини натерти і змішати з ложкою масла, щоб маса не склеїти. Цибулю обсмажити до прозорого стану, злегка выпарив сік. За бажанням, залити вином.
  • За стандартною технологією зварити соус бешамель. Пасерувати в цибульному маслі борошно, залити вершками. Присипати сушеною зеленню, щіпка каррі, пекучого перцю та іншими спеціями за смаком.
  • На дно покласти цілі спеції – горошини перцю, лавровий лист або що-небудь інше. Капнути трохи олії і викласти 2-3 ст. ложки картоплі. Далі в рівних пропорціях додати цибулю, курятину і ковбасу, трохи менше – корнішонів.
  • Кокотниці залити на три чверті соусом бешамель. Присипати сиром.
  • Для отримання більш м’якою скоринки під сиром можна зробити прошарок з майонезу.
  • Жульєн під тестом

    Рецепти жульєна манять своїми барвистими ілюстраціями з глиняними горщиками, крихітними кокотницами або формочками з фольги, всередині яких красується добре підсмажена сирна скоринка. Важко уявити, що на поверхні жульєна може бути щось ще, крім сиру. Між тим варіанти з кришкою з тіста нехай рідко, але все ж зустрічаються в кулінарній практиці.

    Дивіться також:  Котлети в мультиварці

    Список інгредієнтів:

    • Гриби білі – 2 шт. великих. (250-300 р.)
    • Велика цибулина – 1 шт.
    • Солодкий перець – 150 р.
    • Зелень кропу.
    • Куряче м’ясо варене – 300 р.
    • Часник – 1 шт.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Картопля відварна – 200 р.
    • Тісто листкове – 200 р.
    • Велика сіль.
    • Чорний перець.
    • Сметана жирна – 200 р.
    • Вода холодна – 50-80 мл
    • Цибуля – 100 р.
    • Масло вершкове – 70-100 р.
    • Сир твердий – 100 р.

    Спосіб приготування:

  • Білі гриби нарізати пластинками і обсмажити до м’якості на вершковому маслі. Всипати спеції, цибулю, товчений часник сушений кріп.
  • У холодній воді розвести борошно, з’єднати зі сметаною і додати до грибів-боровикам. Наполовину накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні 8-10 хвилин.
  • Відварені картоплини нарізати тонкими брусочками і злегка обсмажити в невеликій кількості жиру або масла. Просушити.
  • Після картоплі обсмажити солодкий перець, крупно подрібнивши його. Якщо у стручків щільна шкірка, то їх потрібно обпалити над газовим пальником або запекти до напівготовності в мікрохвильовці або духовій шафі. Відсталу шкірку, видалити плівку.
  • Курятину зварити зі спеціями, остудити, в м’ясному відварі і нарізати соломкою (кубиком).
  • На дно порційних кокотниць (горщиків) покласти цілі спеції. Потім картопляну соломку, смажений перець, відварну курятину, цибулю з боровиками і сметанним соусом.
  • Шматок листового тіста розкотити в дуже тонкий пласт і нарізати на круги по діаметру кокотниць, з невеликим запасом в 0,5 див.
  • Вкрити зібраний жульєн кружечками тіста, зробити виделкою кілька дірочок для виходу пари і поставити в прогрітий духова шафа. Готувати при 200 градусах 5 хвилин, потім присипати тісто крупною сіллю, сушеною зеленню, меленим перцем і невеликою кількістю тертого сиру.