Жульєн з морепродуктів

556168354c59c79cb2d5bf4659737f14 Жульєн з морепродуктів

Жульєн є багатоплановим поняттям. В загальних рисах він означає нарізку овочів та інших продуктів тонкою соломкою або кільцями (півкільцями). Страви, в яких використовується подібний тип шинкування інгредієнтів, також називають жульєнами. Існують супи-жульєни, а також гарніри, соуси і комплексні другі страви, які готують порційно в невеликих формочках або горщиках.

Найбільш поширені саме жульєни — другі страви. Вони популярні в першу чергу з-за ефектної подачі. До столу їх виносять в тій же посуді, у якій запікають. Це можуть бути фігурні металізовані формочки з картону, керамічні та порцелянові горщики, чашки і мисочки. Особливий апетит викликає піджареної хрустка скоринка з різних видів сиру або суміші майонезу, сметани і сухарів.

Рецептів жульєнів існує дуже багато. Їх готують з яловичини і свинини, курятини та качки, кролі, риби, просто одних овочів. В даній статті запропоновані відносно недорогі рецепти жульєна з морепродуктів.

Жульєн з морським коктейлем

Все в одному, тобто, у страві зібрані всі доступні морепродукти – креветки, мідії, кальмари. Зазвичай саме в такому складі продається більшість готових морських коктейлів. Однак таку суміш можна підібрати та індивідуально, купивши потрібні компоненти окремо.

Кількість інгредієнтів наведено приблизно на 4 порції.

Інгредієнти:

  • Морський коктейль – 500 р.
  • Вода – 700 мл
  • Сир – 200 р.
  • Борошно пшеничне – 1,5 ст. л.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Вершки жирні – 150 мл
  • Мускатний горіх.
  • Чорний перець.
  • Перець чилі.
  • Сіль.

Приготування:

  • Відварити морський коктейль в злегка підсоленій воді. Добре злити воду.
  • Викласти морепродукти в змащену маслом форму або розділити по порційним кокотницях.
  • Приготувати заливку. Для цього на добре розігрітій сухій сковороді обсмажити до кремового кольору ложку пшеничного борошна.
  • Потім до борошна додати шматочок вершкового масла. Коли воно розтопиться і борошно загусне, розвести суміш вершками.
  • Додати чорний і пекучий перець, мускатний горіх і сіль. Варити заливку на повільному вогні близько 3-5 хвилин до рівномірного її загусання.
  • Залити укладені морепродукти білим соусом, щедро присипати тертим сиром.
  • Випікати в духовій шафі при температурі 200 градусів близько 15 або 20 хвилин.
  • Подавати до столу гарячим.
  • Дивіться також:  Азу по-татарськи

    Жульєн з креветок з грибами

    У більшості рецептів під грибами увазі тепличні печериці, проте в даному блюді краще використовувати гливи, так як вони мають більш ніжною м’якоттю. У ресторанній подачі такий жульєн додатково прикрашають зверху спіраллю лимона, гілочкою зелені і однієї великої креветки в панцирі, обсмаженої до готовності в часниковому маслі.

    Кількість інгредієнтів наведено приблизно на 3 порції.

    Інгредієнти:

    • Креветки дрібні – 300 р.
    • Гриби печериці свіжі – 200 р.
    • Цибуля ріпчаста або порей – 150 р.
    • Селера корінь – 100 р.
    • Вино біле сухе – 80 мл
    • Борошно пшеничне – 1,5 ст. л.
    • Масло вершкове – 150 р.
    • Сир – 150 р.
    • Сухарна крихта біла – 100 р.
    • Вершки – 150 мл
    • Мускатний горіх.
    • Сушений базилік.
    • Сушений орегано.
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Креветки в панцирі, зелень, лимон – за бажанням, для декорації.

    Приготування:

  • Розібрати розетку глив і видалити її нижню грубу частину. Дрібні гриби залишити як є, великі нарізати товстою соломкою. Нашаткувати цибулю і натерти на крупній тертці селера.
  • У сковороді розтопити 50 г вершкового масла і обсмажити в ньому гливи і цибулю до повної готовності. В кінці додати біле вино, тертий селера, креветки. Всі компоненти приправити і посолити за смаком.
  • Припустити під кришкою на невеликому вогні до м’якості селери. Потім зняти кришку і дати википіти залишками вина.
  • Викласти в порційні формочки.
  • Приготувати заливку. Для цього на сухій сковороді довести пшеничне борошно до кремового кольору. Змішати її з вершковим маслом, а потім з вершками, сушеними травами, сіллю і мускатним горіхом. Коли білий соус загусне, розлити його по горщикам з креветками та грибами.
  • Формочки присипати сиром і сухарями, запекти в духовій шафі до рум’яної скоринки. Зазвичай вистачає 15-20 хвилин при температурі 200 або 220 градусів.
  • Для святкової подачі кілька великих креветок у панцирі обсмажити на добре розігрітому рослинному маслі, яке розчавлено кілька зубків часнику.
  • У кожній кокотнице зверху покласти одну креветку на чайну ложку майонезу або м’якого сиру, прикрасити гілочкою петрушки і тонкої спіраллю лимона без кісточок.
  • Подавати до столу гарячим.
  • Дивіться також:  Буженина в мультиварці

    Жульєн з кальмарів з овочами

    Оригінальне всесезонна блюдо. Влітку його можна зробити зі свіжих овочів, а взимку використовувати комбіновану заморожену суміш.

    Кількість компонентів наведено на 6 порцій.

    Інгредієнти:

    • Кальмари – 500 р.
    • Паприка різнобарвна (жовта і зелена) – 2 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Кукурудза цукрова – 100 р.
    • Селера корінь – 100 р.
    • Картопля молода великий – 3 шт.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Томатний соус – 2 ст. л. або
    • Несолона томатна паста – 1 ст. л.
    • Вершки або сметана – 100 мл
    • Масло вершкове – 150 р.
    • Сушена зелень – 1 ч. л.
    • Сир -150 р.
    • Чорний перець.
    • Сіль.

    Приготування:

  • Тушки кальмарів очистити від нутрощів і білкових плівок. Нарізати великими шматками. У паприки видалити плодоніжку і насіння. Перець нашаткувати тонкою соломкою, а цибулю — півкільцями.
  • Картоплю відварити в шкірці до напівготовності. Очистити і нарізати тонкими кружечками.
  • Соломку паприки і ріпчасту цибулю обсмажити до м’якості у вершковому маслі (приблизно 50 р.). Змішати з цукровою кукурудзою. Все посолити і приправити за смаком.
  • В порційних горщиках вистелити дно тонкими скибочками картоплі. Потім покласти столову ложку овочів і шар кальмарів. Так повторювати до тих пір, поки посуд не заповниться повністю. Останнім шаром повинен бути шар картоплі.
  • Приготувати заливку. Для цього обсмажити на сухій сковороді борошно пшеничне, яку з’єднати з вершковим маслом. Коли суміш придбає насичений золотистий відтінок, всипати в сковороду сушені трави, чорний перець і сіль, влити вершки і додати ложку несолоної томатної пасти.
  • Безперервно помішуючи, довести суміш до загустіння і рівномірно розподілити її по горщикам. Зверху все присипати тертим сиром і запекти до повної готовності в духовці.
  • Зазвичай процес запікання займає близько 15 або 20 хвилин при заданій температурі 200 або 220 градусів Цельсія.
  • Подавати до столу гарячим.