Жульєн з мовою і грибами

1a180fd3cac5e0db3dae6ac8c57ae227 Жульєн з мовою і грибами

Жульєн – гаряча закуска під сирною скоринкою, приготована в невеликих жерстяних або керамічних формах – «кокотницях». Відмітними особливостями страви є тонка нарізка усіх його компонентів і використання білого соусу і сиру в якості сполучних інгредієнтів.

Жульєни вперше з’явилися у Франції, де довгий час були незмінною частиною аристократичної кухні. Саме цій країні належить першість за кількістю існуючих рецептів цієї закуски. На даний момент їх налічується більше сотні. Як і в будь-якій іншій середземноморської кухні в числі рецептів широко представлені різні морепродукти — від вже звичних креветок і кальмарів до екзотів начебто трепангів і вугрів. Також готують жульєн з птахом, рибою та м’ясом, субпродуктами, грибами, яйцями і різними овочами. Можна зустріти навіть десертні варіанти жульєнів з фруктами.

У цій статті будуть наведені рецепти жульєнів з мовою і грибами. Яловичий або свинячий мова широко використовується в багатьох російських стравах, також як і гриби. Тому це апетитне поєднання, доповнене ніжним вершковим соусом і хрусткою сирною скоринкою, обов’язково припаде до смаку запрошеним гостям і домочадцям.

Жульєн зі свинячим мовою і вешенками

Свинячий мову набагато м’якше яловичого, а гриби гливи сам по собі мають дуже тендітною і ніжною структурою. Жульєн, приготований з цих продуктів, також виходить дуже м’яким і ніжним, з легким вершковим присмаком.

Список інгредієнтів:

  • Мова свинячий – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Мускатний горіх.
  • Петрушка сушена – 1 ч. л.
  • Гриби гливи – 1-2 розетки (200-300 р.).
  • Плавлений сирок – 2 шт.
  • Вершки жирні – 200 мл
  • Сир твердий – 100-150 г
  • Сіль.
  • Перець.
  • Масло вершкове для смаження – 70-100 р.

Спосіб приготування:

  • Відварити мову з додаванням будь-яких спецій за смаком. Вимкнути вогонь і залишити його в гарячому бульйоні ще на 10-15 хвилин.
  • Після чого витягнути і очистити від шкірки і жорстких жилок. Нарізати тонкою соломкою.
  • Гриби гливи перебрати, видалити здерев’янілі частини і також тонко нашаткувати.
  • Обсмажити гриби до м’якості у вершковому маслі зі спеціями. Вибрати з сковороди шумівкою, змішати з відварним язиком і розкласти по порційних формочках.
  • У сковороду з рештою грибними соками покласти ще шматочок масла, всипати сушеної зелені та спецій. Просіяти одну-дві ложки пшеничного борошна.
  • Довести суміш до легкого золотистого стану, після чого додати вершків.
  • Як тільки маса загусне, частинами додати два плавлених сирка, подрібнених на великому профілі терки.
  • Ретельно розмішати, щоб не допустити пригорання. Якщо сирно-вершковий соус виходить дуже густим, то його можна розбавити вершками водою або молоком.
  • Розлити гарячий соус по кокотницях, заповнивши їх трохи більше, ніж на дві третини об’єму.
  • Присипати дрібно натертим сиром і запекти до рум’яної скоринки. Температура приготування 190 – 200 градусів, розрахунковий час – приблизно 10-15 хвилин.
  • Дивіться також:  Буженина в духовці

    Жульєн з яловичого мови з білими грибами і зеленню

    Розкішне пригощання, для святкового столу, доповнене пряною зеленню і білим коренем петрушки.

    Список інгредієнтів:

    • Яловичий язик – 300 р.
    • Корінь петрушки – 30 р.
    • Білі гриби -300 р.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Часник – 3-4 зубчики.
    • Вершки – 200 мл
    • Борошно пшеничне – 1-2 ст. л.
    • Розмарин – 1 гілочка.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сир – 100-150 р.
    • Сіль.
    • Перець.

    Спосіб приготування:

  • Відварити яловичий мову разом зі спеціями і сіллю. Залишити на 10-15 хвилин в гарячому бульйоні, після чого дістати, остудити, очистити від щільної шкірки і плівок.
  • Готове філе і свіжі білі гриби нашаткувати тонкою соломкою. Відварний язик розкласти по кокотницях.
  • Розтопити на сковороді 2-3 ст. л. вершкового масла. Додати в нього гілочку розмарину і трохи прожарити її. Після появи аромату, спецію видалити, покласти товчений часник і дрібно нарізаний біле коріння (петрушка, селера або пастернак).
  • Злегка обсмажити часник з коренем, додати в сковороду білі гриби і ще трохи олії. Обсмажити, постійно помішуючи, щоб не підгоріло шматочки часнику.
  • Залити все вершками, додати розтерту зелень петрушки і спеції. Просіяти ложку або дві пшеничного борошна. Постійно перемішувати, не допускаючи утворення грудочок.
  • Після загустіння, розлити гриби в білому соусі по кокотницях з мовою.
  • У кожну кокотницу покласти по 1-2 ст. л. тертого сиру. Запекти формочки в духовій шафі, розпеченому до 200 градусів.
  • Подавати жульєн в гарячому вигляді.
  • Жульєн з мовою, грибами і паприкою

    Апетитний жульєн зі свинячим мовою, печерицями та солодкої червоною паприкою.

    Список інгредієнтів:

    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Гриби печериці – 200 р.
    • Борошно пшеничне – 1-2 ст. л.
    • Сир – 100-150 р.
    • Зелень сушена – 1 ч. л.
    • Сіль.
    • Мова свинячий – 1 шт.
    • Перець.
    • Кунжут – 1 ст. л.
    • Сметана або вершки – 200 мл
    Дивіться також:  Капустяні котлети

    Спосіб приготування:

  • Відварити свинячий мову з будь-якими спеціями за смаком. Після виключення, субпродукти залишити в гарячому бульйоні на 15-20 хвилин. Після вийняти з посуду, ретельно очистити, нашаткувати тонкою соломкою.
  • Стручок паприки злегка запекти в мікрохвильовій печі або духовій шафі і обережно зняти з нього жорстку шкірку. М’якоть перцю також нашаткувати соломкою.
  • Гриби і велику цибулину дрібно нарізати. Обсмажити у вершковому маслі до легкого рум’яного кольору.
  • Змішати відварений язик із запеченою паприкою, обсмаженою цибулею, кунжутом, грибами і розкласти по порційних формочках.
  • У сковороду з залишками масла і соків доповісти ще шматочок вершкового масла, всипати зелені та спецій. Влити вершки з розведеною в них ложкою пшеничного борошна.
  • Тушкувати соус на невеликому вогні до легкого загустіння. Посолити і приправити за смаком.
  • Залити соусом формочки з начинкою трохи більше, ніж на дві третини об’єму. Зверху зробити велику сирну шапку з пармезану.
  • Запікати при 190-200 градусах протягом 10-15 хвилин.