Зрази картопляні з м’ясом

19d805e8ce13c3f04daf45fede7ec24c Зрази картопляні з мясом

Зрази – друге страву, широко поширена на території сучасної Прибалтики, Польщі та Білорусі. Зазвичай вони являють собою добре оброблені, тонкі відбивні з начинкою, згорнуті в рулет або конверт, а потім обсмажені на сковороді або запечені в печі. Крім назви «зрази», існують і інші народні назви рецепта — «вертуни», «пиханцы», «шкваруны» (для свинячих відбивних).

Картопляні зрази – це зрази навпаки, коли овочеве пюре виступає в ролі оболонки, а мелене м’ясо або фарш в ролі начинки. Де вперше з’явилися такі вироби достеменно невідомо, так як подібним стравою можна пригоститися не тільки в перерахованих вище країнах, але і в Росії та Україні. «Котлетки» з картоплі нерідко смажать в паніровці з борошна або сухарів, запікають в духовій шафі і готують на пару. Традиційну м’ясну начинку комбінують з різноманітними овочами і грибами, сиром і яйцем.

Як зробити вдома апетитні картопляні зрази з м’ясом, детально розказано в розміщених далі рецептах.

Картопляні зрази з куркою

Ніжне, практично дієтичне блюло, якщо готувати його на пару.

Список інгредієнтів:

  • Картопля – 1,5 кг
  • Яйце – 3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль.
  • Спеції за смаком.
  • Курятина – 400 р.
  • Зелень сушена – 0,5 ч. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Чорний перець.
  • Майонез – 1-2 ст. л.
  • Масло вершкове – 40 р.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Сухарі панірувальні – 300 р.

Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю, потовкти в густе пюре і остудити до ледь теплого стану. Додати спецій, сушеної зелені за смаком і солі. Вбити одне яйце, додати пару ложок майонезу і вимісити щільний картопляний фарш, який розділити на кульки розміром з середній мандарин.
  • Окремо відварити два яйця та курятину з додаванням спецій. Продукти перекрутити на м’ясорубці або дрібно порубати.
  • Пасерувати в вершковому маслі одну моркву і змішати її з яйцем і куркою. За смаком розчавити в начинку часточку часнику.
  • З картопляних кульок зробити товсті коржі, в центр яких покласти по одній ложці начинки.
  • Зліпити довгасті пиріжки, вмочити в білок і обваляти в панірувальних сухарях.
  • Далі запекти в духовій шафі або обсмажити в рослинній олії.
  • Щоб зрази не вийшли занадто жирними, готові вироби можна просушити на паперових рушниках і потім скласти окремо, не складаючи в гірку.
  • Дивіться також:  М'ясний пудинг

    Картопляні зрази з лівером

    Простий і доступний рецепт картопляних зразів з начинкою з яловичого легені з овочами.

    Список інгредієнтів:

    • Легке яловиче – 500-700 р.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Петрушка сушена – за смаком.
    • Чорний перець.
    • Картопля – 1.5 кг
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Сіль.
    • Борошно – 300 р.
    • Масло рослинне – 50-80 мл

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю, потовкти в щільне пюре і остудити до ледь теплого стану. Вбити яйце, додати спецій і зробити густий фарш – основу. Якщо додати яйце в ще гаряче пюре, то курячий білок може швидко згорнуться.
  • Протягом години варити яловиче легке, пару раз змінивши воду. Додати солі і спецій. Остудити і пропустити через м’ясорубку.
  • Пасерувати дрібно нарізані цибулю і моркву. Остудити і змішати з легким. Начинку приправити сушеної зеленню і спеціями за смаком.
  • З картопляного фаршу спочатку зробити кульки розміром з невелике яблуко. Потім сформувати коржики.
  • У кожну заготовку покласти по ложці начинки, закрити краї і зліпити невеликий пиріжок. Щедро обваляти в борошні (щоб паніровка добре лягала, можна використовувати льєзон – суміш молока і курячого яйця).
  • Обсмажити в олії до готовності і просушити на паперових рушниках.
  • Картопляні зрази з фаршем

    Ситні зрази з свино-яловичим фаршем і томатною підливою.

    Список інгредієнтів:

    Зрази:

    • Яловичина жирна – 300 р.
    • Цибулина – 1 шт.
    • Свинина жирна – 300 р.
    • Сіль.
    • Картопля – 2 кг
    • Перець.
    • Яйце – 1-2 шт.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Панірувальні сухарі або борошно – 300 р.
    • Льєзон – 500 мл

    Підлива:

    • Томати – 3 шт.
    • Морква – 3 шт.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Часник – 4 шт.
    • Зелень сушена будь – яка- 1 ч. л.
    • Чорний перець.
    • Бульйон – 500 мл
    • Томатна паста – 1 ст. л.
    • Бульйонний кубик – 0,5 шт.
    Дивіться також:  Паста з морепродуктами

    Спосіб приготування:

  • Приготувати фарш, перекрутивши яловичу вирізку, цибулину і свинину на м’ясорубці. Краще зробити це кілька разів, щоб фарш вийшов однорідніше і ніжніше.
  • Підлити в м’ясо 30-50 мл води, додати спецій, солі і добре його вимісити, щоб маса эмульгировалась. Яйце не додавати.
  • Відварити картоплю і аналогічно попереднім рецептами, розім’яти його, остудити і змішати з курячим яйцем і спеціями. Зробити з нього коржики розміром з долоню.
  • На кожен коржик покласти по ложці фаршу, зімкнути краю і сформувати довгастий і приплюснутий пиріжок.
  • Вмочити його в льєзон і ретельно запанірувати.
  • Готові зрази швидко обсмажити в розпеченому маслі. Сильно румянить і домагатися повної готовності не потрібно, так як страва буде доходити в духовці. Важливо, щоб вони «схопилися» і тримали форму.
  • Картопляні зрази укласти у форму для запікання, на дно якої треба попередньо змастити жиром або маслом.
  • На сковороді зробити класичну томатну підливу. Для цього бланшовані окропом і очищені від шкірки томати з’єднати з дрібно натертою морквою (сирний профіль, а не звичайний), подрібненою цибулею і товченим часником. Овочеву суміш пару хвилин обсмажити в олії, залити бульйоном, покласти томатну пасту, бульйонний кубик і спеції.
  • Підливу тушкувати близько 10 хвилин у відкритій сковороді, щоб пішла частина вологи.
  • Щільно укладені зрази залити підливою і поставити в духовку приблизно на півгодини при температурі 180 градусів.