Зрази картопляні

31177e9a9de478dff2ad29a4bd7c4c88 Зрази картопляні

Зрази вважаються досить поширеною стравою у білоруської, чеської, української та польської кухні. За виглядом вони нагадують велику довгасту котлету або невеликий рулет з начинкою.

Традиційні зрази готуються із яловичої або свинячої вирізки, рідше – з курячого філе. Картопляні зрази – простий, бюджетний і смачний варіант страви, яке також може бути і повністю вегетаріанським. Начиняють їх рубаним яйцем, м’ясом і рибою, зеленою цибулею, щавлем та шпинатом, горіхами, грибами і самими різноманітними овочами.

На відміну від звичайних м’ясних котлет з начинкою, картопляні зрази готувати дещо складніше. В першу чергу це пов’язано з примхливістю картопляного фаршу, адже якщо його зробити неправильно, то вироби будуть погано формуватися, сильно пригорати або зовсім не пропікається при смаженні.

Для того, щоб усунути типові помилки в приготуванні зразів потрібно лише вивчити запропоновані нижче рецепти. У них простим і доступним язиком детально описані всі етапи створення цього розкішного страви.

Картопляні зрази з перцем і курятиною

Апетитні котлетки з начинкою з солодкого перцю і курячого філе.

Список інгредієнтів:

  • Картопля – 1,5 кг
  • Окорочок курячий – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 стручок.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло вершкове – 70 р.
  • Олія рослинна -150 мл для смаження.
  • Борошно пшеничне – 50 р.
  • Сіль.
  • Перець.
  • Яйце куряче – 2 шт.

Спосіб приготування:

  • У воду для варіння додати солі і спецій. Відварити картоплю до готовності, ретельно злити рідину і стовкти в пюре. Відразу ж додати вершкового масла і просіяти пшеничного борошна.
  • Коли маса охолоне, вбити пару яєць. Довести до смаку сіллю і перцем.
  • Повинна вийти щільна і добре формующаяся маса.
  • Окорок також відварити у воді зі спеціями. Шкіру і кістки видалити, а філе дрібно нарізати або перекрутити.
  • Соломку солодкого перцю пасерувати разом з ріпчастою цибулею.
  • Змішати м’ясо і овочі.
  • Змастити руки олією, від картопляної маси взяти за кульки завбільшки з кулак і зробити коржик. У центр покласти по столовій ложці начинки, згорнути один край і зліпити котлети.
  • Зрази обсмажувати в достатній кількості сильно розігрітого масла.
  • При необхідності, просушити на паперових серветках.
  • Дивіться також:  Люля-кебаб на сковороді

    Картопляні зрази зі щавлем

    Весняний рецепт для прихильників вегетаріанства і любителів весняних овочів. Можна використовувати і консервований щавель, але саме з молодими листочками ці зрази виходять особливо смачними.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 1 кг.
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Масло вершкове – 60-80 р.
    • Щавель – 500 р.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Масло рослинне – 50 мл

    Спосіб приготування:

  • Отварит бульби картоплі в підсоленій і приправленої воді. Злити рідину і розім’яти овочі в пюре. Додати олії і просіяного борошна.
  • Коли воно охолоне, вбити два яйця, довести до смаку спеціями і сіллю.
  • Для приготування начинки дрібно нашатковану щавель згасити в невеликій кількості рослинного масла. Також приправити і посолити.
  • З картопляного фаршу зліпити коржі. У центр кожного покласти по столовій ложці начинки і сформувати котлету.
  • Обсмажити їх у великій кількості жиру або масла. При необхідності видалити надлишковий жир на паперових серветках.
  • Подавати за бажанням самостійно або з гарніром.
  • Картопляні зрази з шпинатом, сухарями, беконом і яйцем

    Незвичайний рецепт на кожен день. У російській кухні шпинат не дуже поширений і цей рецепт відмінний привід ввести в своє меню цю корисну листову зелень.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 1,5 кг
    • Борошно пшеничне – 2-3 ст. л.
    • Яйце куряче – 4 (2+2) шт.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Шпинат – 300 р.
    • Сіль.
    • Сухарі панірувальні – 100 р.
    • Перець.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Бекон – 3-4 смужки.
    • Оцет або лимонний сік – 1-2 ст. л.

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю у воді зі спеціями і сіллю. Пюрировать його, заправивши олією і пшеничним борошном. Коли «фарш» охолоне, вбити до нього пару яєць. Посолити і приправити.
  • Яйця відварити круто. Перебраний шпинат буквально пару хвилин згасити на маслі. Бекон обсмажити до хрускоту
  • Змішати в мисці рубане яйце, шпинат, панірувальні сухарі, дрібні шматочки бекону. За смаком підкислити, підсолити і приправити.
  • Взяти по шматку картопляного фаршу величиною з невелике яблуко і сліпить з нього товсту корж. У центр покласти столову ложку начинки.
  • Накрити начинку одним краєм і сформувати довгасту котлету, яку обсмажити в сильно прогрітому рослинному маслі.
  • Зрази подавати до столу гарячими, з гарніром або без. Найкраще до них підходить сметанний, сирний або вершковий соус.
  • Дивіться також:  Печінковий Торт

    Картопляні зрази з яловичим фаршем

    Картопляні зрази «навпаки» — всередині м’ясо, зовні картоплю.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 1,5 кг
    • Борошно пшеничне – 2-3 ст. л.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Масло вершкове – 80-100 р.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Фарш яловичий – 300 р.
    • Зелена цибуля – 50 р.
    • Часник – 4 зубки.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю в підсоленій воді зі спеціями. Злити всю рідину, бульби розім’яти в пюре, заправити просіяним борошном і маслом.
  • Після охолодження фаршу ввести два курячих яйця, довести до смаку сіллю і перцем.
  • Для начинки яловичий фарш обсмажити з потовченим часником і сушеним кропом. Щоб отримати більш жирну і соковиту начинку, до нього можна додати трохи свинячого сала або грудинки з прошарком.
  • Після обжарювання змішати зі свіжим зеленим цибулею, нарубаним великими шматочками.
  • Аналогічно попереднім рецептами, зробити коржики, покласти начинку і зліпити з них великі довгасті котлети.
  • Обсмажити їх у фритюрі на сковороді або запекти в духовці.
  • Подавати з будь-яким гарніром за смаком або без нього.